Συνταγή: Πανεύκολη Βελουτέ Κολοκυθόσουπα

Υλικά

400-500gr κίτρινη κολοκύθα γλυκιά
1-2 κόκκινες γλυκοπατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα ή λίγη σκόνη σκόρδο (προαιρετικά)
1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 – 5 ποτήρια ζεστό νερό
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 κούπα Κρέμα γάλακτος ή κρέμα/γάλα καρύδας ή γιαούρτι (προαιρετικά)

Διαδικασία

Καθαρίζετε και κόβετε την κολοκύθα, επειδή όμως είναι απίστευτη ταλαιπωρία και καταλήγεις με πόνους στα χέρια, προτείνω την επιλογή της συσκευασμένης κολοκύθας, που κυκλοφορεί στο εμπόριο στα 400-500gr, ποσότητα αρκετή για 2 μεγάλα πιάτα ή για 4 μπολ αν επιλέξετε να τη σερβίρετε σαν ορεκτικό ή σαν ένα ελαφρύ γεύμα.

Επιλέξτε μια μεγάλη γλυκοπατάτα ή 2 μικρές, καθαρίστε τις και κόψτε τις σε κυβάκια. Στην ουσία η γλυκοπατάτα θα δώσει γλύκα στη σούπα, οπότε όσο πιο γλυκιά τη θέλετε τόσο περισσότερη γλυκοπατάτα θα προσθέσετε, μπορείτε επίσης να βάλετε και 1-2 ψιλοκομμένα καρότα, στη συνέχεια ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τέλος ξεφλουδίζετε το σκόρδο.

Ρίχνετε σε μία κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες ανακατεύοντας απαλά, στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό νερό (συνήθως βάζουμε τόσο ώστε να καλύπτονται τα λαχανικά μας), στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε κι ένα κύβο λαχανικών, αλάτι, αρκετό πιπέρι, την ανακατεύετε και την αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.

Αν επιθυμείτε να προσθέσετε λίγη κρέμα γάλακτος ή κρέμα/γάλα καρύδας, προσθέστε την 2-3 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος, ανακατέψτε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε στο σερβίρισμα μια δυο κουταλιές γιαούρτι.

Αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ χειρός χτυπάτε μέσα στην κατσαρόλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια σούπα με βελουτέ υφή. Μπορείτε ν’ αραιώσετε τη σούπα σας με ζεστό νερό. Αν δεν έχετε ραδβομπλέντερ αφήνετε λίγα λεπτά ώστε να μην καίει υπερβολικά η σούπα και τη μεταφέρετε με κουτάλα σούπας σε μπλέντερ ή μίξερ και γίνεται ακριβώς η ίδια δουλειά!

Προσθέστε ελάχιστο μοσχοκάρυδο αν σας αρέσει από πάνω, συνοδεύστε με μερικά κρουτόν κι απολαύστε ένα υπέροχο, εύκολο και ζεστό γεύμα!